Ticaret Bakanlığı, ürün güvenliği ve piyasa gözetimi kapsamında açıklamalarda bulundu.
Bakanlık açıklamasında "Ticaret Bakanlığı olarak, "Ürün güvenliği, güçlü ekonomi ve güvenli gelecek demektir." prensibiyle hareket edilmekte; toplum genelinde bu anlayışın benimsenmesi için her yıl Ürün Güvenliği Haftası düzenlenmektedir. Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde geleneksel olarak düzenlenen Ürün Güvenliği Haftası başladı. Açılış konferansında ürün güvenliğinin yalnızca teknik bir konu olmadığı, güçlü, kapsayıcı ve güncel mevzuatın toplumun tüm kesimlerine dokunduğu vurgulandı" ifadelerine yer verdi.
Açılışta bir konuşma gerçekleştiren Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, "Ürün güvenliği, yalnızca teknik ve idari bir konu değildir; güçlü, kapsayıcı ve güncel mevzuatın adeta günlük hayatımıza yön verdiği bir alandır. Teşebbüs hürriyeti kutsaldır; ancak adil bir rekabet için denetim vazgeçilmezdir. Biz, güvenli ürünle hem tüketiciyi hem de piyasayı koruyoruz." ifadelerini kullandı.
Ürün güvenliği farkındalığını artırmak amacıyla her yıl farklı bir tema etrafında düzenlenen haftanın, 2025 yılı teması "E-Ticarette Ürün Güvenliği" olarak belirlendi.
Ticaret Bakanlığı, ürün güvenirliği konusunda hayata geçirilecek üç proje hakkında şu açıklamayı yaptı:
"1. Yeni TAREKS Sistemi
Ticaret Bakanlığı, ürün güvenliği denetimlerinin dijital kalbi konumundaki TAREKS sistemini baştan sona yeniledi. Daha hızlı, daha akıllı ve daha kullanıcı dostu hale getirilen yeni yapı; hem ürün güvenliğini artıracak hem de firmalara önemli kolaylıklar sağlayacak. Yapay zekâ tabanlı, skor bazlı risk analizi modeline geçilen yeni TAREKS sisteminde; sadece geçmiş veriler değil, denetim raporları, firma davranışları ve uluslararası veriler de
değerlendirilerek karar süreçleri geliştiriliyor. Yeni yapı; riskli ürün getiren firmalar üzerinde yoğunlaşılmasını ve güvenli, yasal ürün ithal eden firmaların haksız rekabetten korunmasını sağlayacak. Eskiden noter kanalları ve fiziksel belgelerle yürütülen TAREKS yetkilendirme süreci, MERSİS, ESBİS ve KPS entegrasyonları sayesinde tamamen dijital hale getirildi.
2. Yurtdışı Pazarlarda İhracatçılarımız İçin Yeni Bir Kılavuz: Ticarette Teknik Engeller Platformu
Yeniden yapılandırılan bu platform, ihracatçılara dünya genelinde karşılaşabilecekleri teknik engeller ve pazar girişinde talep edilen belge ve bilgilere tek elden erişim imkânı sunuyor. Yeni platform aracılığıyla artık ihracatçılarımız, Dünya Ticaret Örgütü üyesi ülkelerin ürün mevzuatlarında yapmayı öngördükleri değişiklik ve düzenlemeleri henüz planlama aşamasındayken öğrenebilecek; görüş ve değerlendirmelerini Bakanlığa iletebilecektir.
3. E-Ticarette Ürün Güvenliği
Ticaret Bakanlığı, e-ticarette yeni bir denetim dönemini başlatıyor. E-ticaret platformlarında satılan ürünlerin güvenliğini doğrudan hedef alan, yapay zekâ temelli ve proaktif bir denetim yaklaşımı devreye alınıyor."
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 izmithaberler.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.