2024 yılının Şubat ayında İstanbullular ve sanatseverlerle buluşan Dijital Deneyim Merkezi, açıldığı günden beri Nikola Tesla’nın serüveninin anlatıldığı ve Gelenekten Geleceğe: Kültürel Belleğin Dijital Yansımaları sergileriyle bir yıl gibi kısa bir sürede 300 bine yakın kişiyi ağırladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, "Dijital Deneyim Müzesi (yeni adıyla Dijital Deneyim Merkezi) olarak hizmet vermeye başlamasından önce bina teknoloji entegrasyonu bulunmayan atıl durumda bir yapıydı. DDM’nin bugünkü görünüm ve teknolojiye kavuşabilmesi adına bir dönüşüm yaşandı. Bu dönüşüm için gerekli olan malzemelerin tamamı Kültür AŞ tarafından satın alınmıştır. Süreçte yapılan ihale ve satın almalar 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun ilgili hükümleri doğrultusunda gerçekleşmiştir.
Bu kapsamda Müze Endüstriyel Ekran ve Video Wall Sistemleri Alımı ile Müze Elektronik Sistemleri Alımı ihaleleri için EKAP üzerinden ilan duyurusu yapılmış ve ihale EKAP’e kaydedilmiştir. Çelik Konstrüksiyon ve İnşaat Malzemeleri Alımı ve Elektrik Malzemesi Alımı ihaleleri ise EKAP’e kaydedilmiş ve davet usulü ihale yöntemiyle yapılmıştır. İBB Kültür AŞ, süreçleri şeffaf biçimde yürütmüş, en ekonomik teklifi sunan firmalarla sözleşme imzalamıştır." ifadelerine yer verildi.
Dijital Deneyim Merkezi’nde Eski Teknoloji Mi Kullanıldı?
Dijital Deneyim Müzesi (yeni adıyla Dijital Deneyim Merkezi)’nin bulunduğu bina dönüşmeden önce atıl bir halde olduğu ve bina içerisinde İBB’nin hizmetlerinin tanıtıldığı reyon stantlar dışında bir materyal bulunmadığı aktarılan açıklamada şunlar kaydedildi:
"Binanın Dijital Deneyim Merkezi olarak yeni nesil kültür sanat eserlerini İstanbulluyla buluşturması ve kamu adına gelir elde edebilecek hale gelmesi için gerekli teknolojik altyapıya yatırım yapıldı ve yapının yeni amacına uygun mimari değişiklikler hayata geçirildi.
DDM toplam 400 metrekare büyüklüğünde olup, ziyaretçi deneyimini güçlendirmek ve görsel sunumlarda maksimum etkiyi sağlamak amacıyla 30 adet 4K çözünürlüğe sahip lazer projeksiyon cihazıyla donatıldı. Bu projeksiyon cihazlarının her biri 10.000 ANSI lümen ışık gücüne sahiptir. Söz konusu teknoloji, günümüz görsel sunum sistemleri içerisinde yüksek performanslı, enerji verimli ve uzun ömürlü çözümler arasında yer almaktadır.
Kullanılan cihazlar lazer tabanlı olup, geleneksel lamba teknolojine göre aşağıdaki avantajları sağlamaktadır;
Yüksek renk doğruluğu ve kontrast oranı ile sanatsal ve tarihi yansımalarda derinlik sağlar.
Düşük bakım maliyeti ve uzun kullanım ömrü (20.000 saate kadar) ile kamu kaynaklarının etkin kullanımı hedefler.
4K Ultra HD çözünürlük, özellikle detaylı tarihî görsellerde ve harita temsillerinde üstün netlik sunar.
Uluslararası dijital müzecilik standartları doğrultusunda seçilmiş, görsel derinlik ve izleyici deneyimini maksimize eden ekipmandır.
Proje, sadece donanım kalitesiyle değil, aynı zamanda ışık hesaplamaları, yansıma açılarının mühendislik analizi ve sahneleme çalışmalarıyla da bütüncül bir yaklaşımla planlanmıştır.
400 metrekarelik kapalı alanda 30 cihaz kullanıldığında toplamda 300.000 lümenlik bir ışık gücü sağlanmaktadır. Bu sunulan içeriklerin izlenmesini sağlamak için fazlasıyla yeterlidir.
Daha yüksek lümenli cihazların kullanılması mekânın ambiyansını bozarak, izleyicinin dikkatini dağıtacaktır. Bu kapsamda 10 bin lümen düzeyi, kontrast dengesini, ziyaretçi konforunu ve anlatı bütünlüğünü bozmadan hedeflenen görsel etkinin elde edilmesini sağlamaktadır. Dijital Deneyim Merkezi’nde kullanılan tüm teknolojik altyapı, günümüz uluslararası dijital müzecilik standartlarına uygundur."
İBB, "Dijital Deneyim Merkezi’nde Kullanılan Teknolojiyi Soruşturuyor mu?" soruna yanıt vererek şu açıklamayı yaptı:
"Dijital Deneyim Merkezi (DDM) projesine ilişkin olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi veya iştirakleri tarafından resen başlatılmış herhangi bir soruşturma bulunmamaktadır, kamuoyunda “DDM’de kullanılan düşük teknoloji İBB Müfettişleri tarafından soruşturuluyor” iddiası gerçek dışı ve yanıltıcı mahiyettedir. Bahse konu olan soruşturma için Kültür AŞ tarafından 21.01.2025 tarihinde İBB Teftiş Kurulu’na Dijital Deneyim Merkezi’nin çatısı altındaki bazı teknik çalışmaların yürütülmesinde iş birliği yapılan firmanın sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi üzerine başvurulmuştur. Bu başvuru, fesih sürecindeki ihtarnameler ve yanıtların incelenmesine yöneliktir; merkezde kullanılan teknolojiye yönelik bir soruşturma değildir. İBB Teftiş Kurulu tarafından sürecin incelenmesi ve bu süreçte Kültür AŞ’ye yönlendirme yapılması istenmiştir.
Dünyada son yıllarda hızla gelişen dijital sanat ve dijital deneyim akımlarının İstanbul’da kalıcı bir adres olmasını hedefleyen İBB Kültür AŞ Dijital Deneyim Merkezi, açıldığı günden beri İstanbullulara her ziyarette yeni bir hikâye ve macera vadediyor. Ziyaretçilerine 3D ve 4D deneyimler sunan ve her yaştan, her kesimden ziyaretçilerin sanatın ve teknolojinin büyülü dünyasını keşfetmelerine, yaratıcılıklarını serbest bırakmalarına olanak tanıyan DDM, önümüzdeki günlerde de yeni sergileri ile İstanbul’un kültür sanat yolcuğuna yeni soluklar getirmeye devam edecek."
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 izmithaberler.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.